Fox Soccer Channel

Sveriges herrlandslag i fotboll fick igår stryk av USA med 2-0 på Home depot center i USA. Sista matchen i den numera klassiska Januariturné som landslaget gör med de nordiska spelare som förtjänar en plats. En chans att se lite nya spelare och för att ge några få chansen att spela till sig en plats i EM-truppen. Kanske var detta också chansen att spela ur några som vart halvordinarie lite för länge nu. Men mer om det senare. För personlig del så var detta chansen att se amerikansk TV över nätet för att försöka streama TV4 är inte så enkelt från Malta. Fox Soccer Channel däremot, det är en kanal det. USA's svar på Peter Jihde heter Todd Grisham och är före detta (eller fortfarande) en kille som har ett eget program som fokuserar på Wrestling. Men nu var han programledare. Med sig hade han en klassisk amerikansk spelare; Cobi Jones, som numera hängt upp skorna och är Coach för Hollywoodlaget LA Galaxy med David Beckham i spetsen. Kommentatorer var Max Getos och Nick Geber som var för sig är specialicerade på Wrestling (Max) och Poker (Nick), ni kan förstå att vi hade ett spännande kommentatorsspår.

Matchen i sig var ju så direkt usel så det var enklare att koncentrera sig på amerikanernas uttal och diskussioner om de svenska och de inhemska spelarna i USA. Amerikanerna ställde nämligen upp med en enda man som spelat ett större mästerskap innan; Landon Donovan som i denna match satte sitt 35e landslagsmål och därmed slog Eric Wynaldas rekord. Landon som till vardags spelar i LA Galaxy har dessutom 27 assist på sina landskamper och är utan tvekan redan den störste fotbollsspelare som USA fått fram någonsin, Landon är 25 år gammal bara. Han lekte frisk med "runningberg", eller Oskar Rönningberg som han egentligen heter. Den högerfotade mittbacken som var placerad till vänster i backlinjen hade en tung kväll och spelade inte till isg en plats i en trupp förään det är dag att kvala till nästa EM tidigast. Behrang Safari kom in i andra och var helt ok i ett svagt Sverige. Han var också en av få spelare som amerikanerna kunde uttala namnet på. Peter Larsson och Mattias Bjärsmyr var mittbackar och tog inte chansen att visa att de ville vara med i EM. Det blir troligen ett utlandsproffs som tar den sista platsen i truppen och då gissar jag främst på Antonsson eller Risp. Sist och också minst i backlinjen har vi Mikael Lustig. Superettan-Lustig hade så många namn hos de amerikanska kommentatorerna så man började fundera på om han hörde dem och spelade uselt med flit. Det var "Lufting" och Looosting" och jag undrar om de inte nån gång helt enkelt kallade honom "Luft". Ingen bra landskamp för Lustig iaf och det är nog så enkelt att vi inte har några ytterbackar som kan slå sig in i truppen. Eller så gör förbundkamptererna nåt fel som inte tar med just ytterbackar i truppen utan envisas med att sätta mittbackar och yttermittfältare där.

EN sak som var imponerande var amerikanernas kunskap om det svenska laget, de hade verkligen satsat på den här matchen och var väl pålästa om vart de spelade nu och framförallt vart de hade spelat. De såg mycket fram emot det rutinerade svenska mittfältet med Andreas Johansson, Anders Svensson, Daniel Andersson och Niklas Alexandersson. Vilken flopp det blev... Johansson min vän, gamle klasskamrat... nu spelade du ur dig snabbare än Östlund gjorde mot Irland inför VM. Sämst på plan var dock Alexandersson men han är given i EM ändå. Dåliga passningar och dålig inställning, 35 år Alex såg just ut att vara just det. Anders Svensson vann samtliga nickdueller och får ok i den här matchen men kan bättre. Daniel Andersson som hyllades stort av amerikanerna gjorde en av de plattaste matcherna jag sett en svensk kapten göra någonsin. Jag ser honom inte på hela matchen och nu måste han väl ha spelat bort sina chanser för gott. Det tycker ju jag att han gjort de senaste tiop åren i samtliga matcher han spelat å andra sidan. Viktor Elm ersätte Alex och var den enda spelare som amerikanerna inte visste nåt om. Kalmar är små även i stora världen alltså. Samuel Holmen ersatte Johansson efter han fick psykbryt och fulstämplade utmärkte amerikanske keeper. Holmen som gjorde segermålet mot Costa Rica spelade nog till sig en 22:a plats i EM-truppen här.

På topp hade vi inget. Rade prica och Johan Oremo fick var sin halvlek medan sveriges svar på Jan Koller fick 90 minuter. "Wernerblum" eller Ppontus Wernbloom som han också heter hade så mycket chanser men han är ju inte en toppforward. Uppflyttad av IFK när inget annat funkade i Allsvenskan och där blev han kvar. Killen har ju ingen kyla alls och borde gjort två mål minst. Hårt spelar han dock, och alltid på gränsen till för hårt. Detta var en träningsmatch men det verkade inget berättat för Pontus som startade matchjen stenhårt. Sen satte amerikanerna emot och då låg han mest ner. Rade Prica är sveriges sämsta landslagesforward på 10 år och det spelar ingen roll om han fortsätter ösa in mål i Danmark eller ej. Inget mästerskap för Prica, någonsin. Oremo var inte bra men inte direkt dålig heller. När sverige gör bytet Prica-Oremo så utbrister Max i panik "Look at the size of the players, amazing". Haha. Längsta spelaren i amerikanska lager för 6'2 och den kortaste forwarden vi hade var 6'4. Amerikanerna var mycket imponerade av detta. Jag tror för övrigt att de hade pratat en del med TV4 innan för när matchen är klar utbrister de också "Nice match but it is really too bad that we did not have the chance to see Lolo Chanko, the swedish midfielder who did such a good season in Sweden." Får de in Allsvenskan borta i USA tro? Eller kan det vara Långe Lundh från fotbolsskanalen.se som snackat in honom. Man börjar ju undra om inte TV4-sporten har sina lokaler mitt på Zinkensdamm. Mycket Hammarby nu, näste målvakt för Bajen blir Rami Shaaban och han var väl ok inatt.

Men Wiland höll nollan mot Costa Rica och ligger väl före på målvaktsidan då?

Barasådär

Kommentarer
Postat av: Kalle

Tack för den resumen, så "fyllig" fanns inte att få tag på i svenska dagstidningar :)!

Postat av: Mats

Äh, "Bjärsa" tar ju lätt en plats före Risp! Han var riktigt bra mot Costa Rica. Och det var väl Wernblooms första landskamp (eller?) i seniorsammanhang, klart det inte är helt hundra då.

2008-01-21 @ 11:42:38
Postat av: Rickard

Mats håller inte på IFK om någon trodde det...

Hoppas verkligen att ironin lyser igenom där.

Visst var det hans första men jag vidhåller att han skulle vara bättre som balansmittfältare än anfallare. Han är bra, men inte där framme.

2008-01-21 @ 12:29:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback